Θέλουμε πραγματικούς επιστήμονες η απλώς τεχνοκράτες?
Θέλουμε δημιουργούς η απλούς εκτελεστές ?
Θέλουμε οραματιστές στο πεδίο της επιστήμης η ερμηνευτές των οραμάτων κάποιων άλλων φωτισμένων και ξεχωριστών πλην όμως σπάνιων φωτισμένων μυαλών?
Εάν χωρίς σκέψη, προτιμούμε το πρώτο σκέλος από τα παραπάνω ερωτήματα, τότε χωρίς αμφιβολία πρέπει να βάλουμε την φαντασία και την ευαισθησία στα στεγνά μαθήματα της επιστήμης της τεχνολογίας της μηχανικής και των μαθηματικών. Και αν το καταφέρουμε τότε αυτά τα πεδία μόνο στεγνά δεν θα είναι.
Αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν βάλουμε την τέχνη να συνομιλήσει με τα stem πεδία.
Και γιατί την τέχνη θα αναρωτηθείτε?
Διότι στην τέχνη επικρατεί κατά κράτος η φαντασία, η ευαισθησία και η δημιουργικότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι επιστήμονες που σημάδεψαν όσο κανένας άλλος τον παγκόσμιο πολιτισμό ήταν ταυτόχρονα και καλλιτέχνες, και οραματιστές, και δημιουργοί.
Έφταναν σε συμπεράσματα και αποδείκνυαν φαινόμενα που για όλους τους άλλους ήταν αδιανόητα διότι πριν από κάθε θετική τους σκέψη προηγείτο η φαντασία, η δημιουργία, το όραμα, η ευαισθησία.
Είναι μήπως τυχαίο ότι ο Αϊνστάιν άκουγε μανιωδώς μουσική και έπαιζε βιολί?
Μπορεί κανείς να αποδείξει ότι οι καλλιτεχνικές του ευαισθησίες δεν πότιζαν το επιστημονικό του έργο.
Είναι τυχαίο ότι ο Νίτσε ασχολήθηκε συστηματικά με την αρχ. Τραγωδία και διατύπωσε μια ολοκληρωμένη θεωρεία για την γέννηση της? Η ότι το κορυφαίο φιλοσοφικό του έργο «Τάδε έφη Ζαρατούστρας» είναι γραμμένο σαν μυθιστόρημα?
Είναι τυχαίο ότι ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εργάστηκε πάνω στον ηλεκτρισμό και την μετεωρολογία και αγαπούσε την μουσική και εφεύρε την αρμόνικα.
Άλλωστε η πρώτη εικονική απεικόνιση μιας ανθρώπινης μάστιγας, της Σύφιλης οφείλεται σε έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της αναγέννησης. Η ξυλογραφία του Albrecht Dürer «Syphilitic Man» είναι η πρώτη γνωστή εικονική αναπαράσταση της νόσου.
Το ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι ο μεγαλύτερος ζωγράφος όλων των εποχών δεν υπάρχει αμφιβολία. Σ΄ αυτόν όπως είναι γνωστό οφείλονται πολύ γνωστές κατασκευές τις μηχανικής όπως η βαλλίστρα ο καταπέλτης τα άρματα μάχης κλπ
Και είναι επίσης o Samuel Morse με τον γνωστό του κώδικα που ήταν και ζωγράφος, ο χημικός Alexander Borodin που ήταν και μουσικός, και η βοτανολόγος Άννα Ατκινς που ήταν και η πρώτη γυναίκα φωτογράφος τον μακρινό 19ο αιώνα.